Hyvin suunniteltu koti on ikkuna tulevaan osa 1/2

Tämä on ehkä se kaikista ihanin vaihe rakennusprojektissa: pääset suunnittelemaan sitä ikiomaa kotia, joka rakennetaan juuri teitä varten! Jos et vielä tonttia etsiessäsi ole ehtinyt päättää kuin summittaisen kokoluokan, niin nyt on aika kaivaa kaikki haaveet esiin sekä päästää ideat virtaamaan ja inspiraatio kukkimaan. Ja koska elämä ei ole pelkkää ruusuilla valssaamista, niin pitäähän oman […]

Tämä on ehkä se kaikista ihanin vaihe rakennusprojektissa: pääset suunnittelemaan sitä ikiomaa kotia, joka rakennetaan juuri teitä varten! Jos et vielä tonttia etsiessäsi ole ehtinyt päättää kuin summittaisen kokoluokan, niin nyt on aika kaivaa kaikki haaveet esiin sekä päästää ideat virtaamaan ja inspiraatio kukkimaan. Ja koska elämä ei ole pelkkää ruusuilla valssaamista, niin pitäähän oman kodin olla niin ihana, että vaikeidenkin aikojen eläminen tuntuu siellä aina himppasen kevyemmältä.

Hyvä suunnitelma on tärkein osa projektia, joten olemme tehneet sinulle omakotitalon suunnittelemisesta kaksi artikkelia. Ensimmäinen keskittyy toiveiden ja tarpeiden kartoittamiseen, toinen taas kattaa teknisempiä asioita suunnittelusta.

Unelmoi, haaveile ja kirjoita kaikki toiveesi ylös

Pohdi arkeasi ja kaikkea sitä, mitä siihen liittyy ja mistä te haaveilette tulevaisuudessa. Haluatko kotiisi avaran tupakeittiön, jossa istua iltaa ystävien kanssa ja kokata samaan aikaan? Kaipaatteko paljon yksityistä tilaa, jossa jokaisella perheenjäsenellä on oma paikka hengähtää ja viettää aikaa omissa touhuissaan? Onko teillä ehkä koiria, jotka tarvitsevat aivan oman tilan? Viisi bernhandilaista vaatii kuitenkin aivan eri tavalla tilaa kuin viisi chihuahuaa.

Vievätkö lasten harrastukset sen verran tilaa, että ne täytyy ottaa neliöissä huomioon? Entä olisiko talvella ihanaa ajaa auto suoraan sisään ja lähteä aamulla liikkeelle lämpimästä autotallista? Kirjoita ylös kaikki ajatukset, joita kotiin liittyen tulee. Tässä vaiheessa riittää, että vain keräät perheesi toiveet yhteen. Kaikki ideat, ne hölmöimmätkin, ovat keskustelun arvoisia. Älä siis sensuroi ajatuksiasi, sillä vaikka idea olisikin esimerkiksi liian hintava toteutettavaksi sellaisenaan, voi olla, että siitä voidaan muokata teille oma versio.

Jos listasi uhkaa kasvaa kilometrin pituiseksi, niin ei hätää. On aina helpompi karsia listaa kuin huomata myöhemmin, että jotain tärkeää puuttuu. Ja jos taas käykin niin, että et meinaa saada unelmia paperille sitten niin millään, ota puhelin käteen ja aloita surffailu.

Hae inspiraatiota valmiista kohteista ja tee luonnoksia

Tänä päivänä netistä löytyy miljoonittain valmiita kohteita, joista voi hakea inspiraatiota niin sisustukseen kuin kodin pohjaankin. Meidän Kylätimpureiden sivuilla on esimerkiksi Ideakirja, johon olemme koonneet rakentamiamme kohteita pohjapiirustuksineen. Jokainen kohde on tehty asiakkaan yksilöllisten toiveiden pohjalta. Samoin kannattaa selailla esimerkiksi Etuovi.com:ia ja muita vastaavia asunnonvälityssivuja, joissa voit suodattaa kohteita huone- ja kerrosluvun sekä varustetason mukaan.

Kun teet kodistasi luonnoksia, niin kuvittele elämää uudessa talossa. Otetaan esimerkiksi arkinen kauppareissu. Kannat kotiin neljä täyttä kassillista ruokaa ylläsi likomärkä takki ja vetiset lenkkarit. Pääset vihdoin kotiin, mutta keittiö onkin toisella puolella taloa eikä kuraeteistäkään ole. Eikö olisi helpompaa, jos voisit tiputtaa ensin märät kamppeet kuraeteiseen ja keittiökin olisi heti ulko-oven vieressä?

Nämä ovat pieniä, arkisia asioita, joita ei taloa suunnitellessa välttämättä huomaa ajatella. Usein ei myöskään huomata, paljonko esimerkiksi portaikko vie tilaa, kuinka paljon tilaa kannattaa varata makuuhuoneelle tai minne tekninen tila tulisi sijoittaa. Meillä Kylätimpureilla homma eteneekin yleensä siten, että säästämme asiakkaan omasta luonnoksesta mahdollisimman paljon ja lisäämme sinne vain tarpeelliset asiat. Samalla katsomme sen asiakkaan kanssa läpi arjen sujuvuuden näkökulmasta.

Tässä oli omakotitalon suunnittelua käsittelevän artikkelisarjan ensimmäinen osa. Julkaisemme toisen piakkoin!