Omakotitalon maanrakennustyöt ja perustaminen osa 1/2

Huolelliset maanrakennus- ja perustamistyöt ovat paras vakuutus omakotitalollesi. Niiden laiminlyönti voi aiheuttaa vakavia ongelmia tulevaisuudessa, joten helpompi hoitaa homma kunnolla kuntoon nyt, ja asua sitten stressittömästi uudessa kodissa myöhemmin. Tärkeintä on valita yhteistyökumppanit, joilla on paljon kokemusta ja suositteluja. Muista myös valokuvata maanrakennustöiden jokainen vaihe tarkasti. Kun talo on valmis, ei maanalaisiin osiin pääse enää […]

Huolelliset maanrakennus- ja perustamistyöt ovat paras vakuutus omakotitalollesi. Niiden laiminlyönti voi aiheuttaa vakavia ongelmia tulevaisuudessa, joten helpompi hoitaa homma kunnolla kuntoon nyt, ja asua sitten stressittömästi uudessa kodissa myöhemmin.

Tärkeintä on valita yhteistyökumppanit, joilla on paljon kokemusta ja suositteluja. Muista myös valokuvata maanrakennustöiden jokainen vaihe tarkasti. Kun talo on valmis, ei maanalaisiin osiin pääse enää käsiksi kuin purkamalla ja kaivamalla. Valokuvien avulla on helppo palata talon maanalaisiin rakenteisiin ja mahdollisesti myös paikantaa ongelmien lähde.

Tässä kaksiosaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käsittelemme erityisesti maanrakennustöitä. Mitä maanrakennustöiden aikana voi odottaa, ja miten välttää ylimääräisiä kuluja ja ylenpalttinen stressi?

Miksi maa täytyy käsitellä ennen perustusten tekemistä?

Maanrakennustöissä kaivetaan, louhitaan, jyrätään ja tasataan maa-aineksia, asennetaan kiinteistön liittymät sekä tehdään ajotie ja piha-alueen kantavat kerrokset. Hyvin tehdyt maanrakennustyöt suojelevat rakennusta kosteudelta ja antavat kantavan pohjan perustuksille.

Se, millaisesta työmäärästä puhutaan, riippuu täysin tontin maaperästä. Vaikka pinta vaikuttaisi kantavalta, sen alla saattaa olla metritolkulla pettävää, kosteaa savea. Siksi maaperätutkimus kannattaa aina tehdä jo ennen tontin ostamista, kuten tontin hankintaa käsittelevässä artikkelissa kerroimme. Jos tutkimusta ei kuitenkaan ole vielä tehty, se täytyy tehdä viimeistään ennen maanrakennustöiden aloittamista. Vastaava mestari määrittää tulosten perusteella omakotitalon perustustavan, jonka mukaan maata muokataan.

Omakotitalon ympärillä maanpinnan on kallistuttava alaspäin rakennuksen jokaiselta suunnalta, jotta sadevedet ja sulavat lumet valuvat pois perustuksista pintavesikaivoihin ja ojiin. Voisi siis ajatella, että omakotitalon alla olevan maan pitäisi olla kuin kilpikonnan kilpi: korkea talon alta, madaltuva sen reunoilla. Lisäksi oikeilla maatäytöillä estetään kosteuden nouseminen kapillaarina perustuksia pitkin ylös.

Maanrakennusvaiheessa asennetaan myös LVI-putkistot, sähköjohdot, mahdollisesti lämmitysjärjestelmä sekä radonputkisto. Radon on radioaktiivinen kaasu, jota vapautuu maaperästä joillain alueilla luonnostaan. Sisäilmassa se voi runsaina määrinä aiheuttaa terveyshaittoja. Kun maa jäätyy, radon ei pääse vapautumaan ulkoilmaan, vaan se pyrkii taloon sisälle. Tämä ehkäistään, kun radon ohjataan putkiston kautta vapaaseen ulkoilmaan.

Omakotitalon perustukset rakennettuna tontille
.

Miten valmistaudun maatöihin?

Ennen maanrakennustöiden aloittamista täytyy rakennusluvan tietenkin olla kunnossa. Lupa haetaan kunnalta, ja sen saaminen kestää noin 1–2 kuukautta. Sen jälkeen on vielä kahden viikon valitusaika. Kun valitusaika on umpeutunut, lupa on lainvoimainen ja työt voidaan aloittaa.

Ensimmäiseksi sinun tulee sopia tontilla pidettävä aloituskokous kunnan rakennusvalvojan kanssa. Rakennusten nurkkamerkit ja omakotitalon kiinteä korkopiste tulee olla merkittynä tontille ennen kokousta. Töiden aloittamiseksi tarvitset perustussuunnitelman, LVI- ja sähkösuunnitelman sekä sähköasemapiirroksen. Suunnitelmien pohjalta voit myös pyytää tarjouksia urakoitsijoilta ja tavarantoimittajilta sekä hankkia tarvittavat materiaalit tontille. Nämä suunnitelmat tarvitaan kuitenkin viimeistään siinä vaiheessa, kun kaivuri saapuu tontille töihin, sillä suunnitelmista selviää, mitä kaikkea tontilla tarvitaan ja miten tonttia kaivetaan. Kaikki putket on helpointa asentaa maan alle tässä vaiheessa, sillä myöhemmin se on kalliimpaa ja työläämpää. Itse rakentamiseen liittyvät suunnitelmat saat yleensä suoraan talotoimittajalta.

Tarvitset myös pihasuunnitelman, jonka pohjalta urakoitsija voi vetää pihaan tiet ja suuret linjat jo valmiiksi. Pihasuunnitelman tekeminen on sinun vastuullasi, sillä talotoimittajat ottavat harvoin pihaan kantaa. Piha viimeistellään, kun rakentaminen tontilla on saatu loppuun.

Miten paljon omakotitalon maanrakennustyöt kustantavat?

Minimissään kymppitonnin, jos maanrakennustyöt ovat todella vaivattomat. Yleensä ne kuitenkin maksavat 25 000–35 000 € riippuen tontin koosta ja muodosta, maaperän laadusta ja valitusta perustamistavasta, maa-aineksista ja niiden kuljetuksista, kaatopaikka- ja säilytysmaksuista, lämmitys-, sähkö-, vesi- ja viemäriratkaisuista sekä kaivurin, kuljettajan ja apumiesten tuntiveloituksista.

Maanrakennustöissä voi säästää tekemällä itse apumiehen töitä ja osallistumalla tontin raivaamiseen. Apumiehenä autat esimerkiksi salaojien kaivamisessa, mittojen ottamisessa, putkien kantamisessa sekä eristämisessä. Raivaustöissä taas voit ottaa vastuuta tontilta raivattavien ainesten, kuten kantojen, oksien ja kivien, siirtämisestä ja kuljettamisesta. Näin saatat säästää jopa tonneja. Tontilta raivattavia maita voi myös hyödyntää niillä pihan viheralueilla, joille ei rakenneta tai joilla ei ajeta. Silloin maata, jota tontilta kuljetetaan pois, on vähemmän.

Voit myös kilpailuttaa itse putkitarvikkeita, salaojajärjestelmiä ja maa-aineksia sekä varmistaa, että kaikki tarvittavat materiaalit ovat tontilla hyvissä ajoin ennen kunkin työvaiheen alkamista. Saatat säästää rahaa materiaaleissa, mutta ennen kaikkea säästät työtunneissa, koska silloin kukaan ei joudu nojailemaan lapioon materiaalien odottelun vuoksi. Tärkeintä on siis huolehtia, että työvaiheet on organisoitu ja aikataulutettu huolellisesti.

Urakka- vai tuntiveloitus – mitä kannattaa huomioida kilpailutuksessa?

Yleensä urakoitsijat käyttävät tuntihinnoittelua, mutta aina välillä eteen osuu myös urakkahintaisia paketteja. Niissä molemmissa on etunsa.

Urakkahintaisessa paketissa on yleensä hintalappu lyöty lukkoon ja sisältö eroteltu. Urakka on siksi helppo ostaa, mutta siitä huolimatta tuntiperusteinen hinnoittelu on lähes aina järkevämpi vaihtoehto. Maanrakennustöihin kuluvat tunnit, maaperän tarkat ominaisuudet ja maa-ainesten määrä selviävät tarkemmin vasta töiden edetessä, joten urakat hinnoitellaan lähtökohtaisesti siten, että arvioitua suuremmat kulut eivät vedä urakkaa miinuksen puolelle. Toisin sanoen maksat usein ylimääräistä, sillä paketteihin on lisätty riskin varaa.

Tuntihinnoitellussa urakassa voidaan joustaa suuntaan ja toiseen. Maksat siitä, mitä tontilla on oikeasti tehty. Kilpailutusta tehdessä onkin tärkeää kiinnittää huomiota urakoitsijoiden kokemukseen ja referensseihin etenkin, jos he tulevat toimimaan tontilla paljon itsenäisesti ilman sinun tai vastaavan mestarin valvontaa.

Suosittelemme etsimään etenkin urakoitsijoita, joilla on paljon kokemusta ja suositteluja nimenomaan omakotitalojen maatöistä. Myös talopakettien toimittajien verkostoissa on usein hyviä, ammattitaitoisia tekijöitä. Esimerkiksi me Kylätimpureilla käytämme aina samoja, luotettavia urakoitsijoita, ja voimme vinkata sinullekin hyvän maaurakoitsijan.

Ketä tontilla heiluu ja keneltä pyytää apua?

Ammattilaisten apu on painonsa arvoinen kullassa maanrakennustöissä, ja heitä tarvitaankin hommassa useita. Kaivurikuskista ja apumiehestä olemmekin jo puhuneet. Lisäksi tarvitset maanrakennusvaiheessa jonkin verran myös sähkö- ja LVI-ammattilaista sekä mahdollisesti myös muita erikoisalojen ammattilaisia. Jos omakotitaloosi tehdään esimerkiksi kaukolämpöliittymä, tarvitset kaukolämpöputkien hitsaajaa.

Rakennusprojektisi vastaava mestari auttaa sinua aikataulutuksen, tavaratilausten ja suunnitelmien kanssa. Hän myös tekee tarkastuksia työmaalla töiden etenemisen mukaan ja huolehtii, että mahdolliset työvirheet korjataan samantien. Apua saat myös kunnan rakennusvalvonnasta. Jos olet valinnut Kylätimpurit talotoimittajaksi, myös me autamme sinua mielellämme heti maanrakennustöistä alkaen!

Lue myös maanrakennustöitä ja perustamista käsittelevän artikkelisarjan toinen osa, joka julkaistaan pian.